Konstrukcja budynku Blicken Haningeterrassen zdobywa nagrodę specjalną

Autor w , ,
84
Konstrukcja budynku Blicken Haningeterrassen zdobywa nagrodę specjalną

Ten projekt otworzył nam drogę do realizacji projektów na półwyspie Skandynawskim. Szwedzi znają potęgę prefabrykacji. Dzięki niej są w stanie bardzo sprawnie zrealizować każdą inwestycję.

Pełna prefabrykacja konstrukcji to jednak ogromne wyzwanie dla projektanta. Nie łatwo bowiem wykonać pełną prefabrykację najniższych kondygnacji w sytuacji, gdy oddziałuje na nie obciążenie z 18 pięter. Dodatkowym wyzwaniem było jednak zaprojektowanie ścian zewnętrznych ze wszystkimi elementami łącznikowymi, tak by produktem końcowym był gotowy element wysyłkowy ściany do bezpośredniego montażu na budowie. Tym bardziej więc cieszy nas fakt, że konstrukcja tego projektu doceniona została w tegorocznej edycji konkursu Construsoft BIM Awards Nagroda Specjalną. Dziękujemy!

Ilustracja pochodzi ze strony: https://www.erfator.com/project/1892-2-3/ Autor ilustracji : Brunnberg & Forshed

Budynek mieszkalny (85 apartamentów) z lokalami obsługowymi. Budynek jest realizowany w ramach pierwszego etapu zagospodarowania nowej miejskiej dzielnicy mieszkalnej Haninge. Wieżowiec będzie charakterystycznym i jednym z głównych punktów odniesienia w okolicy. Projekt architektoniczny podkreśla cechy regionu oraz zrównoważony rozwój. Wyższa część budynku składa się z 18 pięter, niższa część z 9 pięter. W budynku 85 apartamentów, w przewadze mieszkania dwupokojowe. Fasady budynku betonowe, w dużej części beton barwiony. W dolnej części budynku elewacje formowane z cegły. Na dachu niższej części budynku projektowany taras z pergolami, etc.

Tekst powstał przy współpracy z Przemysławem Kopińskim – kierownikiem projektu . Zdjęcie wyróżniające pochodzi ze strony https://www.erfator.com/project/1892-2-3/
Autor zdjęcia: Riksbyggen

54321
(0 votes. Average 0 of 5)